Over Zorggrip

Project

Het verhaal begon met een tijdelijk project voor een ziekenhuis ten opzichte van de DBC (= Diagnose Behandel Combinatie). Ik kwam hiermee voor het eerst in aanraking en raakte geïnteresseerd in de complexe zorgproductstructuur.

Daarna heb ik het in kaart gebracht en maakte analyses hierop. Deze structuur is een landelijk vastgelegde combinatie van diagnosen en zorgactiviteiten. Met de bedoeling om behandelingen op een correcte manier te declareren (voor een indruk).

Op een gegeven moment heb ik weer een syllabus gebruikt uit mijn opleiding (Management Economie en Recht/MER) over een relationele database-applicatie (programma MS Access). Deze heb ik in opdracht van een aantal afdelingen toegepast om diagnosen en zorgactiviteiten overzichtelijk te maken. Dit in samenhang en ten behoeve van hun registratie.

Samenwerking

In samenwerking met behandelende artsen is toen een schifting gemaakt welke zorgactiviteiten relevant zijn. Zodat de afdeling in één oogopzicht kon inzien welke zorgactiviteiten bij een diagnose mogelijk zijn en andersom.

Betreffende artsen waren enthousiast over de potentie in het algemeen en het programma specifiek. Later werd het gepresenteerd bij collega’s en er kwam toestemming voor installatie van dit programma op de operatiekamer.

Helaas bleek na overdracht, dat het programma onderhevig was aan onderhoud en updates. Kort daarop volgde ik een cursus over het bekende onderwerp DOT (= DBC Op weg naar Transparantie) en actuele zaken. Dit bracht een totale kentering teweeg.

Vanaf dit moment werd ik geïnspireerd om een systeem op te zetten om informatie over zorg te delen en inzichtelijk te maken. Op een wijze waarbij elke persoonlijke zorgvraag beantwoord kan worden.

“ Net als iedereen moet je een zorgverzekering afsluiten. Dit is verplicht. Je moet zelf inschatten hoe je dit doet en welk pakket bij jou past. Daarnaast moet je rekening houden met de risico’s en consequenties. Toch kun je voor onverwachte en grote uitgaven komen te staan.
 
Je kunt bijvoorbeeld besluiten flink en verzekerd een avontuur aan te gaan. Maar het feit is dat een mens nu eenmaal kwetsbaar is. Bovendien is ook nooit voorspelbaar wat je kan overkomen. Het liefste wil je de goedkoopste en best mogelijke zorg, die jezelf juist wel in de hand hebt. Zorggrip kan hierin voorzien en je helpen bepalen, welke zorg optimaal is voor jou. “